Rob van Wijngaarden

Rood Speelpakje

Het werk van Rob van Wijngaarden toont hoe verschillende modellen tot verschillend werk inspireren. De strakke lijnen en heldere kleuren van zijn schilderwerk doen denken aan Pop Art. Maar de koele zakelijkheid van Pop Art is overboord gegooid en vervangen door de warme interesse in het vrouwelijk model van Matisse.

 

In Stedelijk IJburg laat Rob verschillende kanten van zijn werk zien. De serie ”Licht” is gebaseerd op foto’s (“Gevonden Licht”) met een naaktmodel in IJburgse woningen in aanbouw. Bij deze foto’s maakt geen rekwisieten, belichting, aankleding, enscenering of fotobewerking. Het naaktportret is een genre dat het moet hebben van schaarste. Een lichaam, zonder kleren, moet volstaan. En het uiteindelijke resultaat: het naaktmodel geeft de nieuwe locatie een geschiedenis. De foto’s zijn ook verwerkt in een serie beschilderde canvasprints (“Verborgen Licht”). Schaduwen in de achtergrond zijn weggewerkt in kleurvlakken die de kunstmatige omgeving nog meer benadrukken. De foto’s waren tenslotte de inspiratie voor een serie gedichten (“Beschreven licht”) die op de expositie te horen zijn.

Een tweede serie,”Spelen”, is gebaseerd op de lingerieverzameling van de modelschilder. De kast met lingerie heeft iets magisch voor modellen. Ze gebruiken hem graag als verkleedkist. Lachend worden de pakjes bekeken en gepast. Verkleden is een leuk spel. Je bent er eigenlijk nooit te oud voor. De verkleedkist met speelpakjes is dan ook het onderwerp van de serie kunstwerken gemaakt met speelgoed: Ministeck. Op de expositie is ook een doosje te koop (getiteld “Speeldoosje”) met een puzzel van model in oriëntaals speelpakje.

Rob van Wijngaarden’s expositie is meer dan een tentoonstelling. De gehele ruimte is omgebouwd tot een installatie waar bezoekers dwalen door een stedelijke omgeving op weg naar een speelplaats voor volwassenen. De functies van de woningen en speeltoestellen zijn verdwenen, wat blijft is de emotie en het beeld.


klik op afbeelding voor vergroting

 

Share
  • Print
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Hyves
  • LinkedIn