Pia van Velde

Overlevering en overleven
De schilderijen van Pia van Velde

pia van velde

Het werk van Pia van Velde staat in het teken van overlevering.  Ze zet het werk voort dat haar man Mon Wolters (1937-2004) heeft gemaakt en haar heeft nagelaten. Wolters werd aan de AKI in Enschede opgeleid. Hij ontwikkelde als schilder een oeuvre van tweeluiken waarin ratio en gevoel met elkaar een harmonie zochten. Door een zwakke gezondheid trad Wolters niet veel met zijn werk naar buiten. De wisselwerking met de buitenwacht vergde te veel van hem. Dat heeft Pia van Velde nooit gezind. Ze heeft zich altijd sterk gemaakt voor de kwaliteit van het werk en getracht die voor een geïnteresseerd publiek te ontsluiten. Ze heeft uiteindelijk haar eigen kunstenaarschap moeten aanboren om die opdracht daadwerkelijk gestalte te geven.

Pia van Velde heeft het altijd opgenomen voor deze schilderijen.  Ze identificeerde zich ermee. Tegen het eind van zijn leven vroeg Wolters haar zijn kunstenaarschap voort te zetten door zijn schilderijen te gebruiken voor het zelfstandig te ontwikkelen werk van Pia van Velde zelf. Ze overwon de aarzeling die ze voelde om zijn schilderijen tot inzet van haar eigen werk te maken. Ze wijdt zich nu aan de voortzetting van een oeuvre dat via haar over de dood heen reikt. De stijl van het werk is die van de vrije figuratie en menselijke vrijheid is het onderwerp, de moeite die het kost om elkaar die vrijheid te verlenen.

Met deze handelswijze, die door Mon Wolters zelf in gang is gezet, worden traditionele begrippen als authenticiteit, originaliteit en vakmanschap in een ander licht gesteld.  Vanzelfsprekend werkt Pia van Velde in de geest van Mon Wolters, maar ze kan alleen zichzelf in het werk leggen. Ze levert zich daarbij over aan wat haar is gegeven, waardoor het werk overleeft. Mon Wolters leefde in al zijn beperkingen een onthecht leven. Dat wordt opnieuw bewezen door Pia van Velde die diens werk in haar eigen verbeelding voortzet en uitwerkt in schilderijen die ontegenzeggelijk van haar zijn. Ze heeft iets gekregen waar ze onmogelijk nee tegen kan zeggen.

Alex de Vries

2 november 2008klik op afbeelding voor vergroting

Share
  • Print
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Hyves
  • LinkedIn